Skulpturel leg ved havnefronten

Inden for rammerne af Frank Gehrys masterplan skal Sønderborgs forhenværende erhvervshavn inden for de næste 15 år transformeres til et nyt og attraktivt bymiljø. Første skridt på vejen er boligbyggeriet Havbo.

Det første man ser, når man ankommer til Sønderborg Havn er et stilrent boligkompleks, der drejer sig om sig selv som en anden Rubiks Cube. Lige ned til vandet rejsedette skarpskårede varetegn sig og får enhver til at stoppe op og kigge en ekstra gang. Bygningen har fået navnet Havo og er den første perle på en lang række af hoteller, kulturområder, kontorlokaler og boligkomplekser, der en for en vil skyde op på havnefronten i den nærmese fremtid.

De materialer, vi har arbejdet med, har givet os mange formmæssige muligheder. Ved at dreje bygningskroppen etagevis har vi således gjort Havbo til en kubistisk skulptur, der står i kontrast de omkringliggende bygninger​ Arkitekt Flemming Frost, JUUL | FROST ARKITEKTER​

Tidløs arkitektur

Boligkomplekset er beklædt med Steni Colour facadeplader, 100 % optegnet ud fra en 3D-model over det skulpturelle projekt. Ved at lave en nøjagtig pladeopdeling har man således optimeret brugen af materialerne. – Fra start til slut har vi været i tæt dialog med Stenis rådgivere. Dermed har vi fået det bedste ud af pladerne, som er specialfremstillet til netop vores projekt. Det betyder naturligvis, at bygningen som arkitektonisk projekt er gennemført helt ned til mindste detalje, men det betyder også, at pladerne er blevet leveret i nøjagtige mål til byggepladsen, hvilket har minimeret materialespildet betydeligt, fortæller bygningskonstruktør Anette Fjeldberg. Flemming Frost har ligeledes været begejstret for facadepladerne og understreger, at de glatte plader passer hånd i hanke med den tidløse arkitektur, som JUUL | FROST ARKITEKTER til daglig arbejder med. Derfor har tegnestuen ligeledes inkorporeret materialerne i to igangværende projekter i Örebro ved Stockholm.

I samspil med den maritime placering

– Vi har forsøgt at give Havbo et udtryk, som går i spænd med de maritime omgivelser. For eksempel spiller bygningens skarpe, hvide overflade rigtig godt sammen med de utallige glasfiberbåde, der hver dag sejler forbi, understreger Flemming Frost. Men havneplaceringen har også betydet, at der har været en række praktiske forhold at tage hensyn til i boligprojektet. – I et havneområde stiller vejr og vind unægtelig nogle bestemte krav til byggeriet.Derfor er vi gået uden om bløde materialer som fibercement, der er meget modtagelig over for snavs og derfor ikke velegnet til en placering ved vandet. I stedet har vi satset på facadeplader med en glat overflade, da disse bliver renset under selv den mindste regnbyge og dermed er meget lette at vedligeholde, forklarer Flemming Frost fra JUUL | FROST ARKITEKTER.