5 Skarpe til Susanne Hansen

Rubow Arkitekter og Steni har samarbejdet om renoveringen af ladegårdsparken i Holbæk. I dette renoveringsprojekt leverede Steni ca. 20.000 kvadratmeter robuste og slidstærke tag- og facadeplader. Susanne Hansen er arkitekt og partner i Rubow Arkitekter. Vi har sat hende i stævne for at høre mere om tegnestuen.

Hvilke typer af opgaver har i specialiseret jer i?  
– Vi kan heldigvis sprede os over en større palette fra undervisningsbyggeri, daginstitutioner, plejehjem, sundhed, boliger, boligrenovering til kontorer og masterplaner. De fleste opgaver kommer hjem gennem konkurrencer. Vi vil gerne fastholde de brede kompetencer, selvom det kræver en del specialiserede medarbejdere. Metodisk er vi gode til at tænke i helheder og favne nye specialområder.

Hvordan indgår bæredygtighed i jeres arbejde?
– Alle vores projekter har store ambitioner om bæredygtighed allerede fra bygherres side, da vores bygherrer oftest er offentlige. På tegnestuen stræber vi efter at udnytte disse ambitioner til at skabe merværdi arkitektonisk, æstetisk og funktionelt. Det er heldigvis blevet nemmere og nemmere, jo større politisk forståelse der er kommet for de bløde værdier i bæredygtighed.

Hvordan sikrer I, at æstetik går hånd i hånd med bæredygtigt byggeri?  
– Det er der, vi lægger vores primære indsats. Vores materialevalg foretages ofte ud fra LCC og lCA analyser. Vores rumdesign udspringer af høje krav til indeklima, så vi har tidligt fokus på både dags- og kunstlys og på integreret akustikdesign. De tekniske discipliner er altid en udfordring at koordinere, men jeg synes, vi bliver bedre og bedre til at håndtere dette æstetisk. Det forudsætter et tidligt overblik og nye samarbejdsprocesser med ingeniørerne.

Hvilken betydning har lang levetid og nem vedligeholdelse for jeres valg af materiale?
– Det betyder ret meget. Vi bliver ofte bedømt på det allerede i konkurrenceforslaget. Desværre muliggøre udbudsreglerne, at entreprenøren kan vælge alternative materialer, som ikke helt efterlever de oprindelige krav – fx til æstetik og vedligeholdelse.  At holde fast i et æstetisk stærkt, robust og bæredygtigt materialekoncept er en udfordring i offentligt byggeri, især i totalentrepriser.

Hvordan ønsker I som arkitektvirksomhed at påvirke fremtidens byggebranche?
– Vi har på tegnestuen en naiv drøm om, at vi kan blive ved med at være uundværlige blandt andet ved at kunne tilbyde alle specialer og dermed bidrage til, at vores fag ikke opdeles i atomer, som man ser det i fx Sverige. Vi mener, at det er vores force som arkitekter at sikre overblikket, samarbejdet og helhedstænkningen i udviklingen og opførelsen af ethvert byggeri, og vi ønsker at påvirke branchen i forhold til at bevare og professionalisere denne platform. Vi må ikke give køb på den evne eller ydelse.