Med Mooncartest afprøver børnene facadens holdbarhed

Køge Kommune har taget en utraditionel test – Mooncartesten – i brug for at sikre robuste facader på en børneinstitution. Resultatet er lang levetid og færre udgifter til vedligeholdelse.

Da Køge Kommune skulle opføre den integrerede institution Børnehuset Valhalla, tog byggeafdelingen i Køge Kommune helt nye metoder i brug for at teste og udvælge byggematerialerne. 

Kommunen ønskede nemlig en vedligeholdelsesfri, moderne institution, som både indvendigt og udvendigt kunne holde til den daglige slitage, når børn leger og har det sjovt. Formålet er at holde udgifter til udvendig vedligeholdelse af den nye institution nede.

Efter dårlige erfaringer med facader på kommunens bygninger, der gik i stykker, opfandt byggeafdelingen den såkaldte Mooncartest. En test, hvor institutionens børn og pædagoger fik lov til at køre ind i de Steni-facadeplader, der var tiltænkt facaden, mens projektet endnu var på tegnebrættet.

”Idéen kom sig af, at vi i kommunen har haft episoder med facader i eternit, der simpelthen knækkede efter noget tid, som følge af børnenes daglige leg, hvor de bl.a. havde kørt ind i facaden med Mooncars,” forklarer Anette Kaae Bødker, projektleder i Køge Kommunes byggeafdeling. 

Mooncartesten er en test, der kan benyttes til at teste holdbarheden af facadebeklædning på skoler, daginstitutioner og idrætsanlæg.

Læs mere på Wikipedia.

Facaden klarede testen
Den nye institutionsbygning blev opført for at erstatte en gammel bygning, der skulle rives ned på grund af sætningsproblemer. På den gamle institution etablerede entreprenøren Nils Wium en mockup af den nye institutions facade i størrelsesforholdet 1:1.

Mockuppen havde samme buede facon og grønne farver, som facaderne har i dag på den cirkulære institution, som er tegnet af Friis & Moltke A/S.
Væggen stod i en længere periode, før Anette Kaae Bødker og hendes kollegaer besøgte institutionen og vurderede, hvordan Steni-facaden havde klaret sig i testen. 

”Vi opfordrede børnene, pædagogerne og andre voksne til at køre ind i væggen, da vi jo gerne ville lave testen med masser af kraft. Børnene syntes, at det var ret skægt, da det jo normalt ikke er noget, de får lov til. Derudover blev væggen også udsat for alt mulig andet i den periode, den stod der - fx boldspil, mudderkastning osv.,” siger Anette Kaae Bødker og fortsætter: 

”Pladerne kunne holde til testen, så det var meget tilfredsstillende for os. Både vi og institutionen har været meget tilfredse, og derfor er vi glade for, at vi fandt på at udføre den særlige test.”

Kommunens byggeafdeling har siden hen kunnet konstatere, at den sorte og grønne, buede facade i Børnehuset Valhalla stadig står flot, selvom institutionen hver dag danner ramme for mere end 140 børn og voksne.

Idéen kom sig af, at vi i kommunen har haft episoder med facader i eternit, der simpelthen knækkede efter noget tid, som følge af børnenes daglige leg, hvor de bl.a. havde kørt ind i facaden med Mooncars.​ Anette Kaae Bødker, projektleder i Køge Kommunes byggeafdeling. ​

FAKTA

  • Bygherre: Køge Kommune
  • Adresse: Søbækvej 1, 4600 Køge
  • Arkitekt: Friis & Moltke
  • Entreprenør: Nils Wium ApS
  • Ingeniør: Bascon
  • Landskab: Friis & Moltke
  • Omfang: 1200 kvadratmeter