Farve, struktur, glans og mønstre er med til at give en bygning identitet

Farve, struktur, glans og mønstre er med til at give en bygning identitet. Stenis overfladeunivers samler elementerne og gør det muligt at arbejde med helt frie tøjler i den kreative proces.

Det er sjældent, at en arkitekt har helt blanke ark liggende foran sig, når der skal planlægges et nyt byggeprojekt. Opgavestillerens ønsker spiller altid ind. Men ofte stilles arkitekten over for en række valg, når det gælder designet.

- Det handler blandt andet om, hvordan designet af facaden forholder sig til omgivelserne, siger arkitekt Erik Stenman, som er partner i Ghilardi + Hellsten Arkitekter.

Designvalg
Arkitekten vurderer bygningen i forhold til dens omgivelser, for eksempel om designet skal være diskret eller udgøre en kontrast.
- På den anden side kan overvejelserne om designet tage udgangspunkt i, at designet skal fremhæve selve bygningen. I så fald griber arkitekten sin tilgang til facaden an på en helt anden måde, siger Stenman.

Hjælpemiddel
I samarbejde med Steni har Stenman og hans kolleger udarbejdet en model - eller et overfladekort - i form af Stenis overfladeunivers.
- De muligheder, som de forskellige produkter giver, og især kombinationen af disse, formidles ved hjælp af et sammenhængende kort, siger Stenman. Overfladekortet gør det muligt at diskutere variationer i farve, overfladestruktur, glans og print i et sammenhængende felt, hvilket han mener giver arkitekten gode muligheder for at tænke frit.

I samarbejde med Steni har arkitekt Erik Stenman og hans kolleger hos Ghilardi + Hellsten Arkitekter udarbejdet Stenis overfladeunivers.

De muligheder, som de forskellige produkter giver, og især kombinationen af dem, formidles i form af et sammenhængende kort.​ Arkitekt Erik Stenman, partner i Ghilardi + Hellsten Arkitekter​

Kombination
Stenis pladekoncept er delt op i tre forskellige segmenter: COLOUR, VISION og NATURE. Det første segment giver forskellige muligheder for valg af farve og glansgrad, det andet har en overflade, hvorpå man kan printe et hvilket som helst motiv, mens det tredje pladesegment omfatter forskellige strukturer.
- Når man i designprocessen tager udgangspunkt i Stenis overfladeunivers - farver, overfladestruktur, glans og print - er det ikke længere lige så vigtigt at se på, hvilket produkt, der skal præge bygningen. Så kan man i stedet fokusere 100 % på designkonceptet, siger Stenman.

Levende diskussion
- Det er befriende for designprocessen, at produkterne ikke sætter begrænsninger for kreativiteten. Så kan man i stedet have fokus på, hvad man vil opnå, siger Stenman. Ved at tage udgangspunkt i overfladeuniverset kan designeren orientere sig på kortet og finde ud af, hvordan de ønskede effekter kan opnås. Overfladeprodukterne kan vælges, når man ved, hvad man vil have, siger han.

Fra et privathus i Sandefjord , med et eget unikt designuttrykk.

Inspiration
Arkitekterne hos Ghilardi + Hellsten Arkitekter arbejder med projekter i alle skalaer, fra anlægsprojekter til landskaber og bygninger i forskellige former.
- Vi indleder alle projekter med at stille spørgsmål og se kritisk på vores idéer. Koncepterne for arkitekturen varierer afhængigt af kundens opgave. I flere af projekterne har arkitekterne valgt overflader inspireret af Stenis overfladeunivers. I den seneste tid har vi benyttet Stenis produkter til både offentlige og private projekter. Vi har også anvendt facadeplader fra Steni til private hjem, hvor ejeren selv har bidraget med grafiske input, som vi har inkorporeret i designet på facadepladerne, så de giver bygningen er unikt udtryk, fortæller han.

Det er befriende for designprocessen, at produkterne ikke sætter begrænsninger for kreativiteten. Så kan man i stedet have fokus på, hvad man vil opnå.​ Arkitekt Erik Stenman, partner i Ghilardi + Hellsten Arkitekter​