Efter lang tids forfald og manglende vedligeholdelse bestemte bestyrelsen i Solheimsliens boligforening i Bergen sig for, at det var på tide at totalrenovere boligblokkene. Selv med et begrænset budget blev boligforeningen en æstetisk perle, som giver hele byen et løft.

Solheimsliens boligforening blev bygget i 1966 i bydelen Årstad i Bergen. Boligforeningen består af 320 boligenheder fordelt på otte boligblokke, hvoraf tre er højhuse og tre er lavere bygninger. Efter to renoveringer i 1992 og 1998 nedsatte bestyrelsen på generalforsamlingen i 2013 en byggekomité, som skulle håndtere renoveringsprocessen på vegne af boligforeningen. Projektet afsluttes i løbet af 2021.

 

Facader med mange krav

Det var Arkitektgruppen Cubus AS, der fik til opgave at opgradere Solheimsliens visuelle udtryk.

- Boligforeningen ligger ved fjeldet, hvor der er en del skygge og nedbør, som tærer på bygningen. Derfor var det vigtigt, at boligblokkene og facadepladerne var så holdbare og vedligeholdelsesfri som muligt, især hvad angår bevoksning og fugt, siger arkitekt Lena B. Keilegavlen fra Cubus.

Valgte Steni Colour

Ved at benytte Steni Colour-facadeplader kunne arkitekterne vælge mellem 60 standardfarver i tre glansgrader. Løsningen blev at skabe et naturligt udtryk, som er inspireret af årstiderne og passer godt ind i omgivelserne.

- De fleste af facaderne er mørkegrå med et stænk af forskellige røde, gule, orange og grønne nuancer. Bygningerne ligger på grænsen mellem by og fjeld, og farverne er derfor valgt med det formål at få facader til at fremstå med forskellige udtryk mod løvfarverne i de forskellige årstider. Indbyggerne har taget godt imod bygningernes udseende, og vi er også selv meget tilfredse. Derudover var det vigtigt, at prisen var god, eftersom bestyrelsen ikke ønskede, at huslejen skulle stige, siger arkitekten.

Farverne er valgt ud fra de forskellige årstider.

Derfor var det vigtigt, at boligblokkene og facadepladerne var så holdbare og vedligeholdelsesfri som muligt.​ Lena B. Keilegavlen, arkitekt hos Arkitektgruppen Cubus AS​

Lyser med deres glans

Eftersom boligblokkene ligger på skyggesiden, måtte arkitekterne udnytte de forskellige glansgrader, som man kunne få facadepladerne i.

- Eftersom der er så lidt sol her, valgte vi at bruge blanke facadeplader øverst på boligblokkene, mens vi bruger matte plader forneden. På den måde skabte vi et naturligt genskin, som lyser boligblokkene og det omkringliggende område op, siger Lena B. Keilegavlen.

Stort projekt

Tidligere beboer Anne Lise Sæterdal blev valgt som leder af byggekomitéen.

- Med otte blokke var der meget at se til og mange hensyn at tage højde for: ønsker fra beboere, kommentarer fra naboer, økonomiske hensyn, offentlige og tekniske krav samt ønsker om energibesparende tiltag. Komitéens primære fokus var at tilføre boligforeningen nye og positive egenskaber inden for forsvarlige økonomiske rammer. Beboerne får nu større balkoner, tagterrasser med gode solforhold, nye ventilationsanlæg, tilfredsstillende flugtveje, nye vinduer og flotte facader, og der er også forbedringer af udendørsområderne undervejs, fortæller hun.

En del af renoveringsomkostningerne dækkes ved salg af 39 nye lejligheder i kælder- og tagetagen. Facadepladerne fra Steni og efterisolering opgraderede boligblokkene til energiklasse 1, og boligforeningen fik også tilskud fra Enova.

 

Object reference not set to an instance of an object.

Farvesat med stænk af forskellige farver.

Blokkene i Solheimslien passer nu flot sammen med den øvrige bebyggelse og de andre farver i området.​ Anne Lise Sæterdal, leder af byggekomitéen i Solheimsliens boligforening​

Et løft for hele byen

Anne Lise Sæterdal mener, at opgraderingen af blokkene giver hele Løvstakk-siden et løft.

- Blokkene kan ses fra store dele af byen, uden at de bliver alt for dominerende i omgivelserne. Farverne på gavlene giver området liv og identitet, og arkitekterne skal have en stor del af æren for, at udtrykket blev så vellykket. Området omkring Damsgårdssundet har været under opgradering i mange år, og blokkene i Solheimslien passer nu flot sammen med den øvrige bebyggelse og de andre farver i området, siger Anne Lise, som ikke længere bor i Solheimslien selv, men er stolt over at have været en del af projektet. Hun ved, at det betyder meget for dem, der bor i blokkene.